Hongaarse lettertekens en toetsenborden

De Hongaarse taal gebruikt dezelfde letters als de Nederlandse, maar een aantal ervan zijn voorzien van accenten. De meeste hiervan worden op onze beeldschermen goed weergegeven, maar een tweetal is afwijkend: de O en U met dubbele streep. Op deze pagina's vind je instructies m.b.t. de weergave van Hongaarse teksten op een Engels- of Nederlandstalige PC en de invoer van Hongaarse tekens via een Engels of Nederlands toetsenbord.

Om alle Hongaarse lettertekens juist te kunnen weergeven, moet er een karakterset aanwezig zijn om de speciale lettertekens te tonen. Dit is de Oost-Europese karakterset.
Om Hongaarse lettertekens gemakkelijker in te kunnen voeren, kun je een toetsenbord met de Hongaarse layout nabootsen. Je hoeft dan niet echt een Hongaars toetsenbord aan te sluiten, maar dit kan natuurlijk wel.

Let op: afhankelijk van jouw Windows versie en de reeds geïnstalleerde componenten, kun je de Windows installatie CD/DVD nodig hebben.

Lettertekens test

Hieronder staan alle speciale Hongaarse lettertekens. Indien je die goed kunt zien, is de speciale Oost-Europese karakterset reeds geïnstalleerd. Dan is het wellicht alleen nog nodig om een Hongaars toetsenbord te kunnen nabootsen.

De A, E, I, O en U met een accent (´):   á Á é É í Í ó Ó ú Ú
De O en U met puntjes (¨):   ö Ö ü Ü
De O en U met streepjes ("):   ő Ő ű Ű
De laatste worden met niet Oost-Europese lettertekens meestal weergegeven als:   õ Õ û Û
Copyright © Z. Pál Hongaars Taalbureau